Miody i surowce wykorzystywane do ich produkcji

Nektar znajdujący się w kwiatach albo spadź to substancje służące za surowiec jakie są wykorzystywane do budowy najzdrowszego wytworu ekologicznego– miodu. Zależnie od tego, który surowiec użyto do produkcji, możemy mówić o miodzie:

• Nektarowym,

• Ze spadzi,

• Ze spadzi i z nektaru.

Rodzaj miodu możemy rozpoznać za pomocą wzroku i smaku. Rodzaje miodów różnią się między sobą barwą: od słomkowego po niemal brązowy; miód spadziowy potrafi być zielonkawy. Miód naturalny powinien się krystalizować podczas magazynowania.

Jeśli bierzemy pod uwagę miody z nektaru, najczęściej w ojczystym kraju dostępne są miody: Lipowe, Rzepakowe, Wrzosowe, Gryczane, Akacjowe, Wielokwiatowe.

W otoczeniu miodów spadziowych wyróżniamy między innymi:

• Miód spadziowy – drzewa liściaste;

• Miód spadziowy – drzewa iglaste. – dolinalawendy.pl/6-miod-spadziowy

a-spoonful-of-honey-1475438bee-and-flower-1351303Niezbędna dobowa doza miodu to około 20 gr. Wskazana ilość to 65 kalorii, czyli znacznie mniej niż jeżeli porównamy z dawką cukru o tej samej kubaturze. Różne rodzaje miodów do codziennej diety powinni wdrażać również niektórzy chory na cukrzycę, choć oczywiście trzeba porozumieć się z lekarzem, czy właściwości zdrowotne w danym przypadku będą większe niż niewykluczone ryzyko. Chodzi w tym miejscu między innymi o to, iż miody są bogate w witaminy C, A oraz witaminy z grupy B. Znajduje się w nim wyjątkowo wiele elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładne własności prozdrowotne miodu zależą od tego, jaką z jego wersji obierzemy:

• Miody akacjowe – wywierają zdrowotny wpływ na kłopoty z drogami moczowymi oraz z układem nerkowym; regulują funkcjonowanie narządów związanych z trawieniem, mogą łagodzić jego nieprawidłowe działanie oraz leczą problemy związane z żołądkiem; zbadano zbawczy wpływ produktu jakim jest miód akacjowy na problemy z dobrym snem;

• Miód gryczany – w barwach brunatu rodzaj miodu, jaki używa się w przypadku nerwic oraz ogólnego wyjałowienia organizmu; ma prawidłowy wpływ na układ moczowy, redukuje skalę pojawiania się objawów zapalnych, pomaga na kłopoty z układem kostnym i jest przepisywany przy leczeniu złamań; mogą z niego czerpać korzyści osoby walczące z chorobą miażdżycy, mające schorzenia wiązane z oczami a także schorzenia ze słuchem;

• Miody spadziowe – są w szczególności istotne jako bardzo bogate źródło mikroelementów i makroelementów oraz składników odżywczych w tym także potasu, fosforu magnezu a także wapnia; cenione są za swoje cechy antyseptyczne i stosuje się je w przypadku uciążliwych zachorowań bakteryjnych, w tym przykładowo w razie gruźlicy; znane jest jego zbawienne działanie kiedy wystąpią schorzenia na bazie układu krążenia, wzmacnia serce jak również narządy odpowiedzialne za odporność; zalecany jest u ludzi cierpiących na nerwice;

• Miód pomarańczowy – dzisiaj nadal nie znany i sprowadzany do Polski z państw, w jakich uprawia się cytrusy. Jego własności związane ze zdrowiem są mało znane, mino to miód pomarańczowy jest wspaniały i uwodzicielsko pachnie.

Miód użytkowany jest powszechnie w lecznictwie naturalnym jak również w kosmetologii, co nie powinno nikogo dziwić. Miód to popularne rozwiązanie kłopotu zaziębień. Produkuje się też z niego naturalne kosmetyki, w tym przede wszystkim maseczki o charakterze odżywczym, nawilżające i regenerujące cerę. O jego zastosowaniu pod tego rodzaju postacią warto poczytać w odmiennych, niezmiernie licznych treściach na naszym serwisie WWW.