Miód i jego właściwości lecznicze

Naturalny miodek użytkowany jest przede wszystkim jako surowiec odżywczy o wyjątkowym smaku, choć zdecydowanie fundamentalne powinny być dla nas jego cechy prozdrowotne. Jest doskonałym dodatkiem do dań głównych i nieograniczonej różnorodności dań deserowych, a dodatkowo pomaga przy dużej liczbie schorzeń, to jest zapewne bardzo ważne.

Jeśli chodzi o skład miodu, nie jest to zanadto złożona mikstura odżywcza. W dużej części zalicza się tutaj proste cukry, dlatego że w środowisku naturalnym spełnia rolę środka zapasowego – magazynu energii. Tak prosta do wchłaniania energia, doposażona co najważniejsze w najistotniejsze komponenty odżywcze, nasz organizm uzyskuje kopa i pozwala mu na przykład szybciej wyjść z przeziębienia, wzmacniają ludzki narząd związany z odpornością.

wild-honey-bee-s-4-1332877Każdy miód jest inny

Miodu na półkach za ladą jest bardzo dużo, dlatego trzeba tutaj uważać, szczegółowo w przypadku produktów o wyjątkowo zaniżonych kosztach. Wytwórnia miodu jest na pewno kosztowna, toteż nie może być prawdzie stwierdzenie, by zdecydowanie o niskiej ceni artykuł był najprawdziwszym miodem. Zbadać miód obecnie jest bardzo prosto. Wystarczy nałożyć go niewielką ilość na łyżkę i patrzeć jak łagodnie spływa. Jeżeli posiadamy właściwy i prawdziwy miód, powinien się on delikatnie ciągnąć chudym ciągiem jak również gromadził w stożku na docelowym naczyniu. Nienaturalny miód spada z łyżeczki i zostawia w jednej chwili kałużę. – dolinalawendy.pl/9-miod-wielokwiatowy

sweet-as-honey-1550169Kika słów o rodzajach miodów

Możemy wyróżnić bardzo dużo typów miodów, jakie dzielimy przede wszystkim za pośrednictwem użytego do produkcji surowca, z jakiego został wytworzony, jeden ze znanych miodów to miód wielokwiatowy. Tożsamo najczęściej możemy kupić miody:

Lipowy – jasno żółty posiada również barwę zielonkawą; miód lipowy polecany dla ludzi ze stanami depresyjnymi, stanami na tle nerwowym jak również kłopotami ze snem; działa pomocniczo na gorączkę raz w przypadku przeziębienia, działa nawet w związku z poważniejszymi problemami zdrowotnymi, mowa tutaj o chorobach: zapalenie oskrzeli; ten miód działa zbawiennie na grypę oraz przeziębienie;

Rzepakowy bezbarwny bądź barwa lekko żółtawa; miód rzepakowy ulecza odrapania oraz poparzenia; zespala działanie układu krążenia, zbij ciśnienie krwi i pomaga walczyć z miażdżycą; polecany przy kłopotach z układem moczowym;

Wrzosowy – kolorystyka bursztynowa; miód wrzosowy leczy zapalenia jamy ustnej i gardła; leczy biegunki i choroby związane z układem moczowym, jak również pomaga na problemy z wątrobą. – dolinalawendy.pl/8-miod-wrzosowy

Stwierdzenie że miód można przechowywać bezterminowo jest wyjątkowo fałszywe. Zostało udowodnione, iż odpowiednio składowany miód, co oznacza rzecz jasna przechowywanie go w w szafce zamkniętej, będzie w stanie przechować się mniej więcej trzy lata. Najlepiej jest oczywiście spożywać świeży miód.

Cały czas należy pamiętać o fakcie, iż miód jest złożony z cukrów prostych, to znaczy, iż ma w sobie zmagazynowane duże wielkości energii. Dorosły nie powinna zjadać go więcej niż kilka łyżek na dzień. Po za tym, miody to pyłki, dlatego szczególnie w dzisiejszych czasach możliwe jest, że zobaczymy u siebie reakcję alergiczną na miód. Toteż próbujmy niewielkie ilości.

Miód nie może być również dawany niemowlętom dlatego że taka ilość cukru może zaszkodzić. Jak dziecko osiągnie wiek 2 lat, najmłodsze pokolenie może spróbować miód w niewielkiej ilości.

Wnikając we wspomniane powyższe punkty, można przejść do wyboru rodzaju miodu dla nas.